Wil je je kind helpen zelfstandig te spelen? Zet een invitation to play klaar

Je hebt een speelhoek vol speelgoed, maar toch speelt je kind niet zelfstandig. Je hoopt dat je kind lekker gaat spelen, zodat jij even rustig een (warm!) kopje thee kunt drinken. In plaats daarvan hangen ze tegen je aan, lopen ze doelloos rond of willen ze dat jij meespeelt.
Waarom speelt mijn kind niet zelfstandig?
Zelfstandig spelen is voor sommige kinderen lastig en dit kan meerdere redenen hebben:
- Er ligt teveel speelgoed in de speelhoek.
- Je kind vindt het moeilijk om zijn creativiteit te gebruiken.
- Er ligt speelgoed waar je kind niet in geïnteresseerd is.
- Je kind heeft nog niet genoeg concentratie om zelfstandig te spelen.
- Je kind heeft nooit geleerd om zelfstandig te spelen.
Ik zou een heel boek kunnen schrijven over dit onderwerp. In deze blog ga ik in op punt nr 2, omdat dit een van de grootste oorzaken is. Je kind vindt het moeilijk om zijn creativiteit te gebruiken en om écht te spelen met speelgoed.
Dé tip die ik voor je heb is een invitation to play klaarzetten om zelfstandig spel te stimuleren.

Wat is een invitation to play?
Een invitation to play is een speelscéne of activiteit neerzetten, zodat het klaar staat om te spelen. Iets dat de nieuwsgierigheid prikkelt en je kind uitnodigt (invitation) tot spelen (to play). Het is een eenvoudige manier om je kind te stimuleren tot zelfstandig spel.
Wat stimuleert zelfstandig spelen meer?
Hieronder heb ik 2 scenario's uitgeschreven. Welk scenario denk jij dat jouw kind meer helpt om zelfstandiger en creatiever te spelen?
Scenario 1: Je wordt 's ochtends wakker en gaat met je mama naar beneden. Mama is meteen druk in de keuken om het ontbijt klaar te maken en zegt: '"Ga maar lekker spelen." Maar waar begin je mee?
Scenario 2: Je wordt ‘s ochtends wakker en gaat met je mama naar beneden. Als je beneden komt dan staat er op tafel iets klaar. Je ziet jouw favoriete pittenzakjes liggen, maar ook ander speelgoed. Dat wil je wel even ontdekken…
Zie je het verschil? In beide scenario's wil je hetzelfde bereiken. Dat je kind zelfstandig gaat spelen. Maar de manier hoe je je kind aanzet tot zelfstandig spel is totaal anders.

Waarom werkt een invitation to play?
Doordat er iets klaarstaat wat anders is dan anders, prikkel je de nieuwsgierigheid. Hé, daar staat mijn speelgoed. Maar wat ligt er allemaal bij? Door nieuwsgierigheid, wordt ook de creativiteit en fantasie aangewakkerd. Door te willen ontdekken wat er ligt, gaat je kind zelfstandig spelen.
De voordelen van een invitation to play?
Een invitation to play is een eerste stap om creatief spel stimuleren en zelfstandig spelen te leren. Dat zelfstandig spel is er niet op magische wijze in 1 keer. Dit betekent een langere periode oefenen en stimuleren om uiteindelijk langer zelfstandig en creatiever spel te bereiken. Dit begint met 1, 2 of 3 minuten, maar dit wordt vanzelf langer.
Naast je kind stimuleren om zelfstandig spelen zijn er ook nog andere voordelen aan een invitation to play:
- Zelfstandig spel wordt makkelijker. Voor kinderen die moeilijk tot spel komen, werkt het als ze op gang worden geholpen.
- Speelgoed dat ‘vergeten’ was, krijgt een tweede leven. Ligt er speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt? Gebruik dat in je invitation to play en breng je kind op nieuwe ideeën.
- Speelgoed waarvan je kind nog niet wist hoe ermee te spelen, komt tot leven. Misschien liggen die houten poppetjes al weken in de speelgoedkast, maar door ze aantrekkelijk neer te zetten, worden ze ineens wél gebruikt.
-
Mogelijkheid om schermtijd te minderen, meer creatief en zelfstandig spel te krijgen. We zijn geneigd om de tv aan te zetten als we moeten koken, warme koffie willen drinken of met het huishouden bezig zijn. Maar zet in plaats daarvan een invitation to play klaar. Kinderen komen na schermtijd namelijk nóg moeilijker tot spel. Een uitnodigende speelhoek en een invitation to play voorkomt dat ze direct om de tablet vragen.

Wat zet je neer om je kind zelfstandig te laten spelen?
Er zijn verschillende manieren om een Invitation to play te maken. Dit zijn drie eenvoudige manieren:
-
Een tafereeltje of speelscéne neerzetten om rollenspel te spelen:
- Leg pittenzakjes neer met een paar diertjes of poppetjes. En leg één dier/poppetje als vast op bed (het pittenzakje). Grote kans dat je kind de rest van de dieren ook in bed gaat leggen.
- Plaats een pop of knuffel in een houten bedje met een dekentje en een flesje erbij. Misschien wordt er straks een baby verzorgd?
- Bouw met magnetische tegels huisjes en zet er houten poppetjes en blokken neer alsof het een dorpje is, klaar om verder te ontdekken en zelfstandig te spelen.

-
Een activiteit klaarzetten:
- Een sorteeractiviteit is altijd een succes. Leg pittenzakjes in regenboogkleuren neer, samen met ander speelgoed dat matcht. En sorteer alvast één kleur. Dus leg alle rode items op het rode pittenzakje.
- Zet een mand met pittenzakjes klaar en een stapel kartonnen bekers als doelwit. Kan jouw kind in het doelwit gooien? Wellicht stimuleert dit de creativiteit en bedenkt je kind nog meer gooispelletjes met pittenzakjes.
- Open een stickerboek met een paar losse stickers ernaast. Dit nodigt meteen uit om aan de slag te gaan en zelfstandig te spelen.

-
Een bouwwerk starten om verder mee te bouwen:
- Bouw een halve toren van blokken en laat hem onaf. Grote kans dat je kind verder wil bouwen.
- Leg een paar magnetische tegels in een interessant patroon neer. Wat zou het kunnen worden?
- Zet een paar Stapelstein stenen op een rij en leg er bij Stapelstein passende pittenzakjes bij. Misschien wordt het een parcours?
En dan het moeilijke stuk. Probeer niet teveel te sturen of uitleg te geven. Geef de fantasie van je kind de ruimte en kijk wat er gebeurt.

Extra tip! Zet ‘s avonds een invitation to play klaar voor zelfstandig spel én warme thee in de ochtend
Op vrijdag- of zaterdagavond neem ik vaak 2 minuten de tijd om een invitation to play klaar te zetten voor de volgende ochtend. De kinderen vinden het superleuk dat er ‘s ochtends iets op hun wacht. En ik vind het superfijn dat ik warme thee heb en rustig op kan starten.
Probeer het eens uit!
Ga je het proberen? Zet zo iets klaar en kijk wat er gebeurt. Ik ben heel benieuwd! En ik vind het superleuk als je mij een DM op Instagram stuurt met een foto en ervaring met je invitation to play.
Liefs, Patty