Zo berg je speelgoed mooi op in een open speelgoedkast

Wist je dat de manier waarop je speelgoed aanbiedt, invloed kan hebben op het speelgedrag van je kind? In de Montessori-methode wordt aangeraden om speelgoed in een open kast aan te bieden. Waarom? Laat me je uitleggen welke voordelen dit heeft en hoe het kan bijdragen aan een overzichtelijker, uitnodigender en minder overvol speelgebied.

Allereerst: wat is Montessori?

De Montessori-methode, ontwikkeld door Dr. Maria Montessori, richt zich op het stimuleren van de natuurlijke nieuwsgierigheid en zelfstandigheid van kinderen. Door een gestructureerde en uitnodigende omgeving te creëren, kunnen kinderen op hun eigen tempo leren en ontwikkelen. Het aanbieden van speelgoed in een open kast past perfect binnen deze filosofie, omdat het kinderen helpt zelfstandig speelgoed te pakken en hun speelomgeving te ontdekken.

Ik zie het zelf graag als speelgoed presenteren dan dat ik het speelgoed opberg. Ik wil het graag zo uitnodigend neerzetten dat mijn kinderen er meteen mee willen spelen. 

Een open speelgoedkast is overzichtelijk

Een open kast zorgt ervoor dat al het speelgoed in één oogopslag zichtbaar is. Dit maakt het voor je kind veel makkelijker om te zien wat er beschikbaar is om mee te spelen. Geen rommelige bakken meer waarin speelgoed verloren gaat of vergeten wordt. Je kind kan zelfstandig speelgoed pakken en zal daardoor makkelijker tot spel komen. 

Waarom ik niet voor een speelgoedkist kies

In tegenstelling tot een open kast kan een speelgoedkist vaak voor meer chaos zorgen dan je zou willen. Een speelgoedkist heeft de neiging om snel rommelig en onoverzichtelijk te worden. Alles ligt door elkaar en als je opruimt ‘gooi’ je waarschijnlijk alles terug in de speelgoedkist.
Het is een beetje vergelijkbaar met een rommella. Een vreselijk ding om spullen in te zoeken en om op te ruimen. Dit geldt dus ook voor jouw kind en zijn speelgoedkist. 

Een open kast werkt uitnodigend

Speelgoed dat mooi en netjes staat uitgestald, nodigt automatisch uit tot spelen. Stel je voor, je kind komt ‘s ochtends (of na een dutje) beneden en ziet kleurrijke pittenzakjes, mooie houten blokken en leuke diertjes om mee te spelen liggen. Dan zal het eerder geneigd zijn om iets te pakken dan wanneer het uit het zicht staat. Dit stimuleert dus zelfstandig spel. 

Je hebt minder speelgoed nodig

Er past (meestal) minder speelgoed in een open kast dan dat je in een speelgoedkist zou gooien. Een open kast helpt je daardoor om bewuster te kiezen welk speelgoed je aanbiedt. Het resultaat? Minder speelgoed en een overzichtelijke speelhoek. Dit sluit perfect aan bij de Montessori-filosofie die eenvoud en orde benadrukt. Minder speelgoed betekent ook minder afleiding, waardoor je kind minder keuzestress heeft en kan concentreren op gewoon lekker spelen. 

Extra pluspunt: doordat je minder speelgoed neerzet, kun je regelmatig het speelgoed wisselen. Hierdoor voelt het speelgoed weer als nieuw!

Het stimuleert je kind om zelf op te ruimen

Een van de kernprincipes van Montessori is dat alles een eigen plek heeft. Een open speelgoedkast helpt je kind te begrijpen waar elk stuk speelgoed hoort. Dit maakt opruimen eenvoudiger en leuker. Je kind kan na het spelen gemakkelijk alles terugvinden en op de juiste plek leggen. Je zult verbaasd zijn dat kinderen écht in staat zijn om zelf op te ruimen. 

Tips om uit te proberen of een open speelgoedkast bij jullie past

Heb je een dichte speelgoed kast? Haal dan de deuren eruit en kijk wat er dan gebeurt. Als er teveel speelgoed in ligt (wat waarschijnlijk zo is), kies dan 5 - 8 speelgoed items uit en ‘presenteer’ die in de speelgoedkast. Je kunt eventueel mandjes of dienbladen gebruiken om kleinere items bij elkaar te houden. 

Gebruiken jullie een speelgoedkist? Dan pak je een paar mandjes en je zet de speelgoed kist aan de kant. Op de plek waar eerst de kist stond zet je een paar mandjes met in ieder mandje 1 soort speelgoed. Bijvoorbeeld een selectie Duplo in 1 mandje, de dieren in een ander mandje en de blauwe pittenzakjes weer in een ander mandje. Zorg dat de speelgoedkist ook echt leeg is of buiten bereik staat.

Probeer dit eens een week. En kijk dan of je je speelgoed wil upgraden met een nieuwe open speelgoedkast. Het kan verrassend zijn om te zien wat een verschil het maakt!

Terug naar blog