10 gooi spelletjes met pittenzakjes

Kinderen die gooien met speelgoed is denk ik één van de grootste irritaties van ouders. Niet voor niets in mijn blog gooien met speelgoed en liefdevol begrenzen mijn meestgelezen blog. Maar gooien is nou eenmaal een vaardigheid die een kind moet leren. Net zoals kruipen, klimmen, lopen en rennen. Maar de vaardigheid gooien kunnen ze natuurlijk ook leren en verbeteren d.m.v. spelletjes. In deze blog deel ik je 10 gooi spelletjes met pittenzakjes. 

gooien met pittenzakjes

Waarom gooien met pittenzakjes i.p.v. een bal?

Pittenzakjes zijn stoffen vierkantjes gevuld met natuurlijk materialen. Als je ermee gooit rollen of stuiteren ze niet. Ik vind het veiliger voor onze woondecoratie om daarmee te gooien i.p.v. een bal. 

gooien met sensorische zakjes

Gooi spelletjes met pittenzakjes

Deze gooi spelletjes zet je in een minuutje klaar. Een gooi spelletje kun je inzetten als je kind moeilijk tot spel komt. Als het 'last' heeft van veel emoties en het er lekker uit wilt gooien. Of als je kind de behoefte voelt om met speelgoed te gooien. 

1. Torens omgooien.
Bouw een toren met plastic of kartonnen bekers en gooi ze om.

2. Gooi van een afstand de pittenzakjes in cirkels.
Wij maken cirkels met onze Grimms regenboog, maar dit kan ook een hoepel, mandje of stapelstein zijn. Een stuk washi- of schilderstape op de grond om je voeten op te zetten en gooien maar! 

3. Gericht gooien en kleuren leren.
Ik leg 2 tot 6 verschillende kleuren op de grond en vertel op welke kleur we de pittenzakjes gaan gooien. Begin makkelijk en breid dit langzaam uit. Zo oefen je de kleuren én verbeter je de gooivaardigheid.

4. Zo ver mogelijk gooien.
Wij doen dit in onze hal, die is lang en smal en er hangt weinig aan de muur. Kijken wie het verste kan gooien vanaf de deurdrempel. Pak er ook een meetlint bij om samen op te meten hoe ver de pittenzakjes zijn gekomen.

5. Gooien vanaf een hoogte.
Laat je kind ergens op klimmen zoals een bank, tafel, keukentrapje of balansbord (jij bepaalt wat oké is en wat niet). Vanaf een hoogte moet er gericht worden op een target. Dit kan van alles zijn (mandje, hoepel, stapelstein). Als de pittenzakjes op zijn moeten ze weer naar beneden klimmen en de zakjes verzamelen. Een leuke activiteit om wat energie kwijt te raken en hun klim- en gooivaardigheid te verbeteren. 

pittenzakjes gooien

6. Balancerend gooien. Ga op een balansbord staan met een pittenzakje in je hand. Wiebel van links naar rechts en probeer ondertussen het pittenzakje in een mandje te gooien. 

7. Overgooien met mandje of stapelstenen.
Pak allebei een mandje of stapelstein. Een van de twee stopt een pittenzakje in zijn mandje. De kunst is nu om het naar de andere persoon te 'wippen'. De andere persoon vangt het pittenzakje weer met zijn mandje. 

8.Bowlen!
Verzamel wat lege flessen en zet ze neer zoals kegels. Schuif de pittenzakjes zo hard mogelijk naar de flessen toe om ze om te gooien. 

9. Een parcours afleggen naar een target.
Bouw een parcours van bijvoorbeeld stapstenen, een glijbaan, ergens op klimmen, een rondje draaien, etc. Maak het zo leuk en uitdagend mogelijk. Dit hele parcours leg je mét een pittenzakje in je hand af. Aan het einde staat een target waar je het pittenzakje ingooit. Daarna haal je aan het begin van het parcours een nieuw zakje op en begin je opnieuw. 

10. Gooien in een bewegend target 
Als de gooi vaardigheid verbetert maak je de spelletjes uitdagender. Zo kun je op een creatieve manier een bewegend target maken. Knoop een touw of speelzijde aan een hoepel en beweeg het langzaam naar achteren toe. Of zet een mandje op de robotstofzuiger ;-) 

Gooi spelletjes zijn een fantastische manier om de vaardigheid te verbeteren. Om emoties tot rust te brengen, frustratie te uiten en om energie kwijt te raken. Pas ieder gooi spelletje aan aan de vaardigheid van je kind. Zodra je kind stevig kan staan kun je starten met gooi spelletjes. 

Voor mijn kinderen heb ik zelf pittenzakjes gemaakt. Na 2 jaar speelplezier ben ik mijn webshop Little Botanic label gestart. Daar kun je o.a. ook de pittenzakjes kopen. 

Have fun en lekker samen gooien!

Terug naar blog