Wat is open ended speelgoed?

 tafereel van open ended speelgoed met speelzijde, houten kabouters en loose parts

Open ended speelgoed groeit in populariteit, maar wat voor speelgoed is het en waarom is het zo’n succes? Ik ben een moeder van 2 dochters en wij spelen al jarenlang met open ended speelgoed. Sinds 2021 maak ik open ended speelgoed voor mijn webshop. Ik vertel je graag waarom wij zo dol zijn op dit speelgoed.

Fantasierijk speelgoed

Open ended speelgoed, wordt ook wel speelgoed met open einde genoemd. Wat je ermee doet is niet vastgelegd. Het is fantasierijk speelgoed.

 • Het heeft geen handleiding zoals bij een spel dat vertelt hoe je het speelt.
 • Het heeft geen standaard uitkomst zoals een puzzel die er altijd hetzelfde uitziet.
 • Geen vast patroon zoals een ringentoren waarbij de ringen altijd op zelfde manier op de toren moeten.
Het mag alles zijn wat je maar wil en dit kan ieder spel weer veranderen.

  Wat is het verschil tussen open einde en gesloten einde speelgoed?

  Een goed voorbeeld van speelgoed met een 'gesloten einde' is een puzzel. Er is namelijk maar één mogelijke spelwijze en dat is de puzzelstukjes op de juiste plek in elkaar leggen. Op een bepaald moment is de puzzel af en het spel afgelopen. Je kunt alleen opnieuw beginnen.

  rollenspel speelzijde pop

  Met open einde speelgoed zijn er dus geen regels (behalve de regels die jij als ouder oplegt). Speelzijde is een goed voorbeeld van open ended speelgoed. Voor jou is het misschien een doek geverfd in een mooie kleur. Voor je kind is het een jurk, een deken, een tafelkleed, een vlag, de basis voor een hut of een slabber voor de pop. Er zijn geen regels, geen verwachtingen en er is niet een moment dat het 'af' is. Tenzij jouw kind dat beslist. Het heeft een open einde.

  Voorbeelden van speelgoed met gesloten einde:

  • Puzzel
  • Vormenstoof
  • Ringentoren
  • Specifieke speelgoed auto's zoals een politiewagen, ambulance, of vuilniswagen
  • Busyboard
  • Step

  voorbeelden open ended speelgoed

  Voorbeelden van open ended speelgoed:

  Het aanbod speelgoed met open einde groeit, omdat het populairder wordt. Maar open ended speelgoed is niet nieuw. Een houten blokkenset is een heel mooi voorbeeld van speelgoed met open einde dat al jarenlang bestaat. Een blokkenset kan een kasteel worden, maar de blokjes kunnen ook eten zijn voor de pop of gebruikt worden om te stapelen. Hieronder vindt je nog meer voorbeelden van open ended speelgoed. 

  • Ballen (allerlei soorten en maten)
  • Pittenzakjes
  • Houten poppetjes (bijvoorbeeld Grimm’s vriendjes in bakjes)
  • Blokkenset
  • Speelzijde
  • Magnetische tegels
  • Speelgoed dieren
  • Neutrale houten auto’s
  • Klimrek
  • Balansbord

  Speelgoed dat meegroeit

  Omdat open ended speelgoed niet één doel heeft en op talloze manieren ingezet kan worden, groeit dit speelgoed mee met de interesses en ontwikkeling van een kind. Het speelgoed blijft hetzelfde, alleen de toepassing verandert. Ik geef je hieronder wat voorbeelden met de sensorische pittenzakjes:

  • Een baby speelt met sensorische pittenzakjes door eraan te voelen, ze op te tillen en de texturen te ontdekken. Baby’s zijn dol op sensorisch spel omdat de zintuigen volop in ontwikkeling zijn.
  • Een dreumes speelt met pittenzakjes door ze van A naar B te brengen of in mandjes te doen om ze er vervolgens weer uit te halen. Een speelfase die door ouders vaak herkent wordt doordat kinderen kastjes openmaken en leegtrekken.
  • Een peuter is waarschijnlijk dol op gooispelletjes met de pittenzakjes. En onze regenboog pittenzakjes zijn geliefd om op kleur te sorteren met ander open ended regenboog speelgoed. In deze leeftijd maken kinderen de speelfases sorteren en positioneren door en het gooien en laten vallen.
  • Kleuters spelen steeds meer rollenspellen waarin de pittenzakjes een rol spelen als bedjes voor de dieren, een kussentje voor zichzelf, taartjes voor de knuffels of stapstenen om overheen te lopen.
  • Hoe ouder kinderen worden, des te meer het rollenspel ontwikkelt en de pittenzakjes zullen op talloze manieren toegepast worden. Ook gooispelletjes worden door een 8-jarige nog fanatiek gespeeld.

  kind speelt met pittenzakjes

  Educatief speelgoed

  Open ended speelgoed is ontzettend goed voor de ontwikkeling. Het stimuleert de fantasie en het oplossingsgericht denken. Je kind mag immers zelf bedenken wat het is en wat de mogelijkheden ermee zijn. Daarnaast zijn er heel veel educatieve activiteiten te bedenken.

  • De pittenzakjes gebruiken wij voor kleur herkenning. Eerst de regenboog en later de pastel pittenzakjes om het verschil in kleurtonen te leren.
  • De pittenzakjes gebruiken wij ook voor tel- en rekenspelletjes. Ik leg een cijfer op de grond en samen leggen we het juiste aantal pittenzakjes bij het cijfer. En we oefenen kleine sommen met de pittenzakjes al rekenmateriaal.
  • Gericht leren gooien kun je ook stimuleren met pittenzakjes. Deze vaardigheid kun je verbeteren door het doel waarin gegooid moet worden, steeds kleiner te maken of verder weg te leggen. 
  • Links, rechts, boven, onder, achter, voor? Dit soort begrippen leer je het beste door het te ervaren door pittenzakjes in die richting te gooien. Een kind leert makkelijker verbanden leggen door het te doen. Gooi omhoog, gooi omlaag of gooi links en rechts.
  • Met de speelzijdes maken we vormen, cijfers en letters na op de grond. Ik teken ze op een papier en dan leggen we de speelzijdes in dezelfde vorm erop of ernaast. 
  • Onlangs leerde ik mijn dochter vlechten met speelzijde. Ik maakte een beginnetje en in een weekend kon zij vlechten.

  In bovenstaande voorbeelden zie je hoe het speelgoed hetzelfde blijft, maar het spel verandert. Dit betekent dat je minder speelgoed hoeft te kopen en jij en je kinderen op creatieve manieren met het speelgoed omgaan. En deze educatieve spellen hebben nog een voordeel. Want hoe leuk is het voor een kind om te leren met zijn/haar eigen speelgoed.

  parcours met speelzijde, pittenzakjes en een houten klimrek

  Duurzaam speelgoed

  Bedrijven maken open einde speelgoed om jarenlang mee te spelen. De materialen die zij kiezen zijn vaak duurzaam en kunnen veel hebben, zodat het lang mee gaat. Investeer je in open ended speelgoed dan spelen kinderen er vaak jarenlang mee. Omdat de levensduur van open ended speelgoed lang is, spelen jongere broertjes en zusjes er ook weer mee en kan het daarna nog tweedehands verkocht worden. Inmiddels zijn er webshops die zich helemaal richten op duurzaam en open ended speelgoed.

  Zoals je nu weet is open ended speelgoed er in velen soorten en maten. De keuze is reuze! Het is fantasierijk speelgoed dat de creativiteit en probleemoplossend denken stimuleert. Open ended speelgoed is vaak duurzaam speelgoed en is gemaakt voor jarenlang speelplezier. Wij hebben inmiddels een mooie collectie, maar dit onze top 10 open ended speelgoed dat hier al enkele jaren zeer geliefd is.

  Voor mijn webshop Little Botanic label maak ik speelzijde en sensorische pittenzakjes. Uiteraard zijn deze ook te vinden in onze top 10 open ended speelgoed. Alles is handgemaakt van duurzame materialen voor jarenlang speelplezier.

  Ik hoop dat je door mijn blog een beter beeld hebt bij wat open einde speelgoed is en wat je ermee kunt. Ik kan blogs bomvol speel ideeën schrijven dus hieronder deel ik nog wat meer informatie. 

  Terug naar blog

  Speel ideeën met pittenzakjes

  Mijn kinderen spelen dagelijks met de sensorische pittenzakjes. Ze zijn er zo creatief mee dat ik hun ideeën heb gebundeld in een blog, opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën.

  35+ activiteiten met de pittenzakjes

  Speel ideeën met speelzijde

  In mijn ogen is speelzijde het meest magische speelgoed dat er bestaat. Geef kinderen speelzijde in hun handen en je zult versteld staan van wat ze ermee doen. Met een beetje fantasie veranderen de zijde doeken in 1001 dingen.

  40+ activiteiten met speelzijde