Open ended speelgoed is speelgoed zonder handleiding, zonder opgelegd patroon en zonder standaard uitkomst. Het stimuleert de fantasie van een kind, omdat zij hun eigen verbeelding mogen volgen. Jouw kind bepaalt wat het voorstelt en waar het voor dient. En dit kan bij ieder spel weer veranderen. Het speelgoed heeft een open einde (open ended) en daarom is er geen goede of foute manier om ermee te spelen.
Wat is het verschil tussen open einde en gesloten einde speelgoed?
Een goed voorbeeld van speelgoed met een 'gesloten einde' is een puzzel. Er is namelijk maar één mogelijke spelwijze en dat is de puzzelstukjes op de juiste plek in elkaar leggen. Op een bepaald moment is de puzzel af en het spel afgelopen. Je kunt alleen opnieuw beginnen.
Met open einde speelgoed zijn er dus geen regels (behalve de regels die jij als ouder oplegt, zoals dat ze er bijvoorbeeld niet mee mogen gooien). Speelzijde is een goed voorbeeld van speelgoed met open einde. Voor jou is het misschien een doek in een mooie kleur. Voor je kind is het een jurk, een deken, een tafelkleed, met een stok kan er een vlag van gemaakt worden, de basis voor een hut of een slabber voor de pop. Er zijn geen regels, geen verwachtingen en er is geen moment dat het 'af' is. Tenzij jouw kind dat beslist.
5 voorbeelden van speelgoed met open einde:
- Ballen
- Speelzijde
- Auto's
- Blokken of ander bouwmateriaal
- Sensorische zakjes
5 voorbeelden van speelgoed met gesloten einde:
- Puzzel
- Vormenstoof
- Een step
- Gitaar
- Busy board
Met open einde speelgoed kun je eindeloos veel activiteiten bedenken en het onderling ook heel goed combineren. Zo schreef ik een blog met heel veel activiteiten met speelzijde en een blog met alle mogelijkheden met sensorische zakjes.
Ik wens je eindeloos veel speelplezier toe!