Onze top 10 open ended speelgoed

Stiekem neemt het open ended speelgoed onze speelgoedkast over. Daarom vond ik het tijd worden op onze top 10 te delen van ons favoriete open ended speelgoed. Ik vind het namelijk heerlijk om dit soort lijstjes van anderen te lezen. 

Kiekeboe met speelzijde

1. Speelzijde
Stipt op nummer 1 staan toch wel onze speelzijdes. En dat is niet omdat ik ze zelf maak. Er wordt iedere dag meegespeeld. De hele dag door. En dan verdient het gewoon de eerste plek. In mijn blog activiteiten met speelzijde lees je hoe onze kinderen ermee spelen. 

diverse speelgoed ballen

2. Ballen in allerlei soorten en maten
De kinderen zijn echt dol op speelgoed ballen. Om mee te rollen, om mee te gooien (buiten) en mee te spelen op ons balansbord of in de stapelsteins. Onze Grapat ballen met bakjes worden vaak ijsjes of ze maken er cadeautjes van in een speelzijde. Ook de sensorische spiegelballen van Tickit zijn ook groot favoriet! Ze maken leuke geluidjes en iedere bal rolt ook weer anders. 

connetixtiles en balansbord

3. Connetix magnetic tiles 
Eindeloos bouwen met Connetix! Deze magnetische tegels zijn zo leuk en ze worden hier door jong en oud gebruikt. Werkelijk ieder kind dat hier binnenkomt begint ermee te bouwen. Onze kinderen bouwen hier makkelijker mee dan met een houten blokkenset. Ook belangrijk; de kwaliteit is top. Er is nog niets kapot gegaan, terwijl er zeer intensief meegespeeld wordt. 

dieren sensorische zakjes

4. Dieren
Ik vind de houten dieren van Holztiger prachtig en je kunt ze ook leuk stapelen. Wij hebben veel Schleich diertjes in huis. Deze zijn van plastic i.p.v. hout. De reden dat ik voor deze dieren koos is omdat ze heel realistisch zijn. Zelfs de voetafdrukken zijn realistisch. Erg leuk om te combineren met klei (you can thank me later). Realistische dieren past meer bij onze Montessori aanpak die wij thuis zoveel mogelijk hanteren. 

werock balansbord en speelzijde

5. Balansbord We Rock
Lang heb ik getwijfeld tussen een wobbel en een We Rock. Uiteindelijk zijn we voor een We Rock balansbord gegaan, omdat deze een rand heeft waar de vingers niet onder bekneld kunnen raken. De We Rock wordt hier met heel veel liefde gebruikt als glijbaan vanaf de salontafel. Om op de wiebelen en als opstapje. Als 'ramp' voor auto's en alles op wielen. Soms is het een brug met de Way To Play autoweg en op andere momenten een bedje voor de pop. 

sensorische zakjes in mandje

6. Sensorische zakjes
De sensorische zakjes was het eerste speelgoed dat ik maakte voor onze oudste dochter. Sensorische zakjes zie je vaak terug in een Montessori school of een huis waar ze Montessori toepassen. Ik schreef al een blog met de eindeloze mogelijkheden. We gebruiken ze om te balanceren, om gericht te leren gooien, als speelkoekjes bij een theekransje en als bedje voor de Schleich diertjes. Dit is dan ook de bestseller in mijn webshop.

7. Stapelstein
De stapelstenen van Stapelstein is ook echt prachtig duurzaam speelgoed met 101 mogelijkheden. Hier worden ze gebruikt als stapstenen, als zitje, opstapje, als bakje of om in te zitten en rond te draaien en wiebelen. Ook gaan ze regelmatig mee de tuin in of in bad. Want ze kunnen gewoon nat worden. 

way to play

8. WaytoPlay + houten auto's
De flexibele autobaan van WaytoPlay is echt onwijs leuk! Hema heeft ook een budget optie, maar wat ik fijn vind aan de WatoyPlay is dat die heel duurzaam is en ook nat mag worden. Hij kan dus mee naar buiten en in bad. En ik hou van speelgoed dat je op allerlei manieren in kunt zetten. Een set houten auto's erbij en het feest is compleet. 

Op ons wensenlijstje staat nog een set auto's van Grimm's. Dit zijn namelijke neutrale houten auto's en zijn de ene dag een bus of camper of gewone auto. Een blauwe auto met zwaailichten en witte strepen zal altijd een politieauto zijn en beperkt dus de mogelijkheden en fantasie. 

kinetisch zand

9. Een speelbak met sensorische materialen
Onmisbaar in deze top 10 is een houten speelbak met bijvoorbeeld speelrijst. Onze kinderen kunnen eindeloos de rijst in bakjes scheppen en er weer uithalen. Ook is kinetisch zand een top materiaal om in een speelbak te doen. Grennn is een prachtig bedrijf dat met de hand speelbakken en rijst maakt. Daarnaast verkopen zij nog heel veel andere handgemaakte producten. 

Grimms poppetjes in bakjes

10. Grimm's Houten poppetjes in bakjes
Ik denk dat dit het eerste open ended speelgoed was dat wij kochten. En dit was een succes! Op jonge leeftijd werden de poppetjes vooral in en uit de bakjes gehaald. Later op kleur gesorteerd. Tegenwoordig worden ze meegenomen in al het fantasiespel van de kinderen. 

Ik hoop dat jullie net zo genieten van dit soort lijstjes als dat ik zelf doe. Hopelijk heb ik je kunnen inspireren en hoop ik je terug te zien in mijn webshop. 

Liefs,

Patty 

1 reactie

Super fijn dit lijstje. Ik kan deze inspiratie wel gebruiken voor onze dochter, dus dank je!

Dieske Beunk

Reactie plaatsen