Zijn sensorische pittenzakjes leuk voor een baby?

Sensorische pittenzakjes baby

Jij bent benieuwd of de sensorische pittenzakjes leuk zijn voor een baby? Ja, ja en nog eens ja 😁 Dit speelgoed stimuleert namelijk de zintuigen. Een baby is zijn zintuigen volop aan het ontwikkelen. Hieronder deel ik verschillende manier hoe jouw baby kan spelen met de pittenzakjes.

Vanaf wanneer speelt een baby met de sensorische pittenzakjes?

Vanaf 3 maanden kan een baby speelgoed vasthouden en rond de 4 maanden gaat het ook grijpen naar speelgoed. Dit is een mooi moment om de sensorische zakjes te introduceren.

Sensorische zakjes baby

Spel ideeën met sensorische pittenzakjes vanaf 3 maanden

  • Ontdekken van verschillende texturen. Je kindje zal op het begin vooral geïnteresseerd zijn in de verschillende texturen van stof. Hij zal er zachtjes aan voelen, erin knijpen, kneden en misschien zelfs wel proeven.

  • Ontdekken van verschillende vullingen. De sensorische zakjes zijn gevuld met verschillende natuurlijke materialen. Daardoor voelt ieder zakje anders. Het verschil in vulling stimuleert de tastzin van je kindje.

  • Zakjes optillen. Zodra je kindje meer kracht ontwikkelt en de sensorische zakjes op kan tillen ervaart hij het verschil in gewicht van de zakjes.

  • Verschil van geluid ontdekken. Omdat ieder zakje gevuld is met een ander materiaal, klinkt ook ieder zakje anders wanneer je kindje ermee schud, gooit of het laat vallen.

  • Zittend spelen en balans houden. De sensorische zakjes zijn fijn om zittend mee te spelen. Door de pittenzakjes op te tillen, moet je kindje continue zijn balans houden. Een hele mooie oefening dus.

  • Rollen stimuleren. Vind jouw baby de pittenzakjes leuk? Stimuleer je kindje dan hiermee om te rollen.

  • Tijgeren/kruipen stimuleren. Als je kindje begint met tijgeren of kruipen, doe samen dan leuke spelletjes doen met de sensorische zakjes. Gooi een zakje een eindje van je kind vandaan en laat je kindje er naar toe kruipen. Plezier gegarandeerd!

  • Stapelen. Stapel een toren van zakjes en laat jouw kindje de toren omgooien. Wat een plezier!

  • Treasure basket. Dit is een mandje met verschillende items voor je kindje om te ontdekken. Sensorische zakjes zijn een mooie toevoeging. Voeg 3 - 5 items met van verschillende materialen toe in één mandje. Bijvoorbeeld: 2 sensorische zakjes, 1 bal, 1 stuk houten speelgoed en 1 speelzijde. Kindjes vinden het interessant om verschillende materialen te ontdekken.

Sensorisch baby speelgoed

Hoe bied je de sensorische pittenzakjes aan voor een baby?

Leg de pittenzakjes los op het speelkleed neer. Of stop ze in een mandje, zodat jouw kindje ze eruit kan halen en er weer in kan doen. Zodra jouw kindje bakjes open kan maken, stop ze dan in een bakje met een makkelijk te openen deksel.

Hoe houd je de pittenzakjes schoon?

Baby’s ontdekken graag alles met hun mond. Daarom vul ik mijn sensorische zakjes met kersen- en druivenpitten. Deze pitten zijn namelijk goed bestand tegen water.
Houd het zakje dat je schoon wilt maken onder de kraan en spoel schoon. Eventueel kun je ze in een bakje met wat wasmiddel leggen en kort laten weken. Spoel het daarna goed uit en laat 48 uur drogen. Dan weet je zeker dat je zakjes goed droog zijn en dan zijn ze weer klaar voor urenlang speelplezier.

Hopelijk heb ik je vraag ‘Zijn sensorische pittenzakjes ook leuk voor een baby?’ goed beantwoord. Hier in huis zijn ze bij alle leeftijden geliefd. Wil je ook weten hoe kinderen vanaf 1 jaar met de sensorische zakjes spelen? Lees dan mijn blog: spelideeën met sensorische zakjes.

Ben je benieuwd geworden naar de sensorische pittenzakjes? In mijn webshop vind je verschillende sets. Met liefde handgemaakt voor jouw kindje.

Bekijk hier alle sensorische pittenzakjes

Terug naar blog