Treasure baskets - sensorische ontdekmandjes

Treasure basket


Ik ben dol op treasure baskets! En voor kinderen zijn ze ook onweerstaanbaar. Een treasure basket is een sensorische ontdekmandje. Het is een geweldige manier om jouw kindje te leren hoe verschillende materialen voelen. 

 

Sensorische ontdekmandje

Wat is een treasure basket?
Een treasure basket is een klein mandje gevuld met sensorische materialen om te ontdekken. Dit kunnen alledaagse natuurlijke en huishoudelijk items zijn. Of zoals ik vaak doe, verschillende soorten sensorisch speelgoed. Een treasure basket is het interessantst als er items met verschillende vormen, texturen, gewichten en kleuren in zitten.

 

Spelend leren
Als je met je handen allerlei verschillende materialen mag aanraken, leer je hoe deze verschillende materialen aanvoelen. Rubber, leer, metaal, hout, stof, steen. Het voelt en weegt allemaal anders. Als je kindje dit nooit mag aanraken dan leer je het ook niet hoe het voelt. 

 

Treasure basket

 

Wanneer start je met een treasure basket?
Je kunt starten met een treasure basket zodra je kindje wat langer op zijn buik of zittend speelt. Voor tummytime is het belangrijk dat je kindje zich goed kan opdrukken en zijn hoofdje omhoog houdt. Uiteraard kun je ook op latere leeftijd starten. Rond de 2 jaar begonnen mijn kinderen de treasure baskets minder interessant te vinden.

 

Wat doe je in een treasure basket?
Check alle items voordat je ze aanbiedt. Zijn ze geschikt voor de leeftijd? Zijn de items heel, bevat het geen losse onderdelen en zijn ze niet scherp? Stop ook niet teveel items in een mandje. 3 tot 5 items per keer is voldoende.

 

 

Voorbeelden van geschikte materialen:
Een sensorische zakje
Speelauto's
Douchepuf
Alle soorten en maten ballen
Speelzijde
Klein kartonnen boekje
Diertjes
Klein knuffeltje
Metalen eierdopje of ander klein bakje
Baby handvlieger
Pollepel
Muziekinstrument
Doekjes
Kwast of afwasborstel
Blokken in alle soorten en maken
 
Hopelijk heb ik je geïnspireerd om een treasure basket voor jouw kleintje te maken. Heel veel plezier ermee. Voor jou en jouw kleintje!
Terug naar blog