35+ activiteiten met sensorische zakjes

De sensorische zakjes worden hier thuis dagelijks uit de kast getrokken. Ik begon met een paar zakjes, maar inmiddels hebben ze er een stuk of 15 in een mandje liggen. Het is leuk om te zien, dat hoe simpeler het speelgoed is, des te meer het de fantasie prikkelt. Heeft je kindje nooit ‘geleerd’ om met open ended speelgoed te spelen, dan kan het zijn dat je je kindje een beetje moet helpen. Dat doe je door simpelweg er zelf mee te spelen.
Daarom deel ik vandaag mijn 35+ spelideeën met de sensorische zakjes, opgedeeld in drie leeftijdscategorieën om ze toe te passen.

Ontprikkelen met sensorische zakjes
Naast dat het speelgoed met open einde is, zijn de sensorische zakjes ook fijn materiaal om je kindje te helpen ontprikkelen. Je kindje krijgt de hele dag door veel prikkels binnen. En soms loopt dat emmertje over of je wilt voorkomen dat het emmertje overloopt. Het spelen met sensorisch materiaal kan je kindje helpen om tot rust te komen. Door het friemelen, bezig zijn met je handen en de tastzintuigen te prikkelen, verzetten ze makkelijker hun gedachte. Nog een reden om ze in jullie dagelijkse spel te betrekken.

baby sensorische beanbags

Vanaf +/- 3 maanden:
Je kindje gaat vanaf 3 maanden de wereld meer ontdekken met de handjes. Je zult waarschijnlijk wat meer tummytime toepassen en je kindje kan wat langer wakker blijven, waardoor er meer tijd is om te spelen. Vanaf 3 maanden kun je de sensorische zakjes introduceren:

 • Ontdekken van verschillende texturen. Begin met maximaal drie zakjes tegelijk en biedt er later meerdere aan. Je kindje zal op het begin vooral geïnteresseerd zijn in de verschillende texturen van stof. Hij zal er zachtjes aan voelen, erin knijpen, kneden en misschien zelfs wel proeven.
 • Ontdekken van verschillende vullingen. De sensorische zakjes zijn gevuld met verschillende natuurlijke materialen. Daardoor voelt ieder zakje anders. Het verschil in vulling stimuleert de tastzin van je kindje.
 • Optillen en sterker worden. Zodra je kindje meer kracht ontwikkelt en de zakjes op kan tillen ervaart hij het verschil in gewicht van de zakjes.
 • Verschil van geluid ontdekken. Omdat ieder zakje gevuld is met een ander materiaal, klinkt ook ieder zakje anders wanneer je kindje ermee schud, gooit of het laat vallen.
 • Zittend spelen en balans houden. De sensorische zakjes zijn ook erg leuk om zittend mee te spelen. Doe de zakjes in een mandje en geef dat aan je kindje. Je zult je verbazen hoe vaak een kindje het in of uit het mandje haalt. Bij die handeling moet je kindje continue zijn balans houden. Een hele mooie oefening dus. 
 • Kruipen stimuleren. Als je kindje kruipt kun je ook leuke spelletjes doen met de sensorische zakjes. Gooi een zakje een eindje van je kind vandaan en laat je kindje er naar toe kruipen. Zodra je kindje het zakje heeft, gooi je een tweede weer iets verder weg. Is je kindje naar de tweede zakje toe gekropen gooi de volgende dan weer iets verder weg. Plezier gegarandeerd.
 • Treasure basket. Dit is een mandje met verschillende items voor je kindje om te ontdekken. Sensorische zakjes zijn een mooie toevoeging. Voeg 3 - 5 items met van verschillende materialen toe in één mandje. Bijvoorbeeld: 2 sensorische zakjes, 1 bal, 1 stuk houten speelgoed en 1 speelzijde. Kindjes vinden het vaak onwijs interessant om alle verschillende materialen te ontdekken. 
baby beanbags


Vanaf +/- 1 jaar:
Vanaf 1 jaar gaan de meeste kindjes lopen. Of je kindje nu al wel of niet loopt, de sensorische zakjes kun je nog steeds dagelijks toepassen in jullie spel.

 • Leren gooien. De sensorische zakjes zijn het perfecte materiaal om te leren gooien. De zakjes zijn wat zwaarder en rollen of stuiteren niet zo makkelijk als een bal. Dus daarom zijn ze meestal een veiligere optie voor je woonaccessoires. Een kind heeft behoefte om te gooien en kan zo onbeperkt oefenen.
 • Leren met welk speelgoed wél en niet gegooid mag worden. Rond de 1 jaar gaan kinderen vaak ook experimenteren om met spullen te gooien of expres te laten vallen. Het is fijn om iets in huis te hebben waar ze mee mógen gooien. Dus stel dat je kindje met houten blokken aan het gooien is en jij vindt dit geen goed idee. Geef dit dan aan en verwijs je kindje dan naar de sensorsiche zakjes om daar vervolgens mee verder te gooien. Ik schreef een blog over hoe je de zakjes toe kunt pakken bij het liefdevol begrenzen van jouw kindje als het met speelgoed gooit. 
 • Stapelen. Leer je kind stapelen met zakjes! Zakje voor zakje bouw je samen een toren en daarna gooi je ze natuurlijk weer om. Dit kan op het begin net iets makkelijker zijn dan bouwen met blokken.
beanbag activiteit stapelen

Vanaf +/- 1,5 jaar
Wij merkten rond de 1,5 jaar dat onze dochter anders met de sensorische zakjes ging spelen. I.p.v. gooien, voelen of stapelen, paste zij ze steeds meer toe in haar fantasiespel. Opeens vond ik de sensorische zakjes in haar keukentje of lagen er diertjes op te slapen.De mogelijkheid waren ineens eindeloos.

 • Onderdeel van parcours of apenkooi. Na het avondeten bouwen wij regelmatig een parcours of apenkooi om nog even te lachen, springen en klimmen met ons gezin. De sensorische zakjes worden vaak neergelegd om de route aan te duiden of om in het parcours ergens in te gooien. 
 • Stapstenen voor meer balans. In het parcours zijn ze soms ook stapstenen. Vanaf dat je kindje wat meer balans heeft is het ook leuk om over de zakjes heen te lopen. Omdat de vulling verplaatst als je erop staat, moet je je balans herstellen. Ook het gevoel van de verschillende vullingen en de stoffen vinden kinderen vaak erg fijn en prikkelen de tastzintuig.
 • Verstoppertje spelen. Verstop de sensorische zakjes in de kamer waar je bent en zoeken maar! Ook heel leuk met meerdere kinderen. Sensorische stapstenen
 • Zachte bedjes in fantasiespel. De dieren zijn moe en willen naar bed. De sensorische zakjes liggen gelukkig lekker zacht.
 • Als toevoeging in de speelkeuken. Wij eten geregeld de sensorische zakjes als neptaartjes tijdens een theekransje.
 • Een sensorische weg. Bouw er een weg van voor auto’s en gebruik er al je open ended speelgoed bij. Een houten regenboog als brug, peg dolls als bomen of passagiers die staan te wachten en speelzijde doeken om water en gras te maken.
 • Bouwmateriaal. Laad materiaal nodig voor aanhanger of heftuck? Laad ze maar in!
 • Matching activiteit. Als je twee dezelfde sets in huis hebt kan je je kindje dezelfde zakjes op elkaar laten leggen. Erg goed voor de ontwikkeling!
 • Ontprikkelen. Zoals ik eerder al benoemde kunnen de sensorische zakjes je kind helpen te ontprikkelen. Vanaf 1,5 á 2 jaar kun je een ‘kalmeer-kit’ of een ‘ontprikkel-mandje’ introduceren. Daarin zitten items die je kindje helpen tot rust te komen. Bijvoorbeeld een hele zachte knuffel, een rustig boekje, een koptelefoon met een luisterboekje, essentiële olie of de sensorische zakjes.
 • Bootje varen. Hier worden de sensorische zakjes regelmatig gebruikt als bootjes. De blauwe speelzijde is het water, de zakjes de bootjes en houten poppetjes zijn de passagiers.
 • Als verzwaring van doeken of dekens met hutten bouwen. Hutten bouwen is zo ontzettend leuk! Om ervoor te zorgen dat de doeken op hun plek blijven kun je er sensorische zakjes op leggen. Handig! 
beanbag activiteit gooien

Vanaf +/- 2,5 á 3 jaar jaar

 • Nog meer balans oefeningen. Je kunt de balans oefenen door er overheen te lopen. Iets moeilijker is om op een zakje op één been te staan. Of balanceer de zakjes op je hoofd. Hoeveel kan jij er op je hoofd balanceren? Een? Of twee of drie...?
 • Taartjes versieren met loose parts. De sensorische zakjes zijn taartjes! Versier ze met edelstenen, pompons en andere loose parts.  
 • Gericht leren gooien. Leg een hoepel neer, of maak cirkels van een houten regenboog of leg een vel papier op de grond en gooi daar gericht de sensorische zakjes in. Het is een leuk spel om je kind leren gericht te gooien. En de moeilijkheidsgraad kun je ophogen door de afstand tussen je kind en het doelwit te vergroten. Of door het doelwit kleiner te maken.
 • Jeu de boules. Gooi een klein balletje ver weg. Iedereen krijgt een paar zakjes. Iedereen werpt om de beurt een zakje zo dicht mogelijk bij het balletje. 
 • Mindful oefening. Door de verschillende vullingen voelt ieder zakje anders en hier kun je een mooie mindful oefening van maken voor je kindje. Ga samen zitten en geef je kindje een zakje in de hand. Hoe voelt het zakje? Wat voor vorm vulling zit erin? En hoe klinkt het zakje als je het beweegt? Je kunt deze oefening ook doen door je kindje op een zakje te laten staan. Hoe voelt en hoe beweegt het? 
 • Leren overgooien. Dit is ook een vaardigheid die je kindje moet leren. Wij oefenen dit door de sensorische zakjes naar elkaar over te gooien. Begin dicht bij elkaar en ga steeds verder weg staan of zitten.
 • Leren tellen. Gooi met een dobbelsteen en pak zoveel sensorische zakjes als dat de dobbelsteen aangeeft.
 • Cijfers maken. Zodra je kind interesse gaat tonen in cijfers dan kun je ze samen maken. Start makkelijk. Jij maakt het cijfer en je kind benoemt het cijfer. Gaat dat goed dan kun je ze samen maken van sensorische zakjes. Heeft je kind dát onder de knie dan kun jij het cijfer opnoemen en je kind maakt het na.
 • Vormen maken. Dit kun je ook doen met vormen. Maak samen een vierkant, cirkel, driehoek, etc. 

Vanaf 4+ 
Zodra je kind naar de basisschool gaat kun je sensorische zakjes inzetten om spelenderwijs te leren. En na een intensieve schooldag zijn gooi activiteiten hier thuis nog steeds een succes!

 • Richtingen leren. Maak er een spel van. Gooi het zakje omhoog. Of omlaag. En kunnen ze het zakje ook naar links of juist naar rechts gooien? 
 • Overgooien en opvangen met stapelstein of een ander bakje. Ga tegenover elkaar staan met ieder een stapelstein of ander bakje in je handen. Doe daarin een sensorische zakje en gooi het uit jouw bakje naar de ander toe. Die vangt het zakje weer met zijn/haar stapelstein of bakje. 
 • Letters maken. Zodra je kind interesse gaat tonen in letters dan kun je ze samen maken. Start makkelijk. Jij maakt de letter en je kind benoemt de letter. Gaat dat goed dan kun je ze samen maken van sensorische zakjes. Heeft je kind dát onder de knie dan kun jij de letter opnoemen en je kind maakt de letter. 
 • Leren rekenen. Maak met papiertjes een +, - en = en maak rekensommen met sensorische zakjes. Bijvoorbeeld: 2 zakjes + 2 zakjes = 4 zakjes. 

Ik hoop dat mijn enthousiasme over is gekomen en dat je staat te popelen om samen met je kindje te gaan spelen.

De sensorische zakjes zijn verkrijgbaar op mijn webshop in vier verschillende sets. Ze zijn met de hand gemaakt van stof met Oeko-tex keurmerk. Dit houdt in dat er geen schadelijke stoffen voor mens en milieu voor zijn gebruikt tijdens het productieproces. Daarnaast verpak ik alles plasticvrij en compenseer ik de CO²-uitstoot van de verzending van je pakketje.

Heel veel speelplezier gewenst!

Terug naar blog