Wat kun je doen met pittenzakjes?

Pittenzakjes stimuleren de fantasie en brengen kinderen in beweging. Zodra je een kind in pittenzakje in de handen geeft transformeert het in alles wat een kind kan bedenken. Gooispelletjes, balanceren, op kleur sorteren, stapelen, bedjes voor de poppen, een weg voor auto’s. De enige beperking is de fantasie. 

“Sinds we de pittenzakjes in huis hebben spelen mijn kinderen er dagelijks mee. De kinderen gebruiken de pittenzakjes overal voor”

Dit is één van de berichtjes die ik dagelijks krijg. Kinderen weten wel raad met deze speelzakjes. De pittenzakes zijn een musthave voor iedere speeldag. 

Waarom zijn pittenzakjes leuk speelgoed?

  • Pittenzakjes prikkelen de zintuigen;
  • Stimuleren de creativiteit en zelf oplossend denken;
  • Brengt kinderen tot rust;
  • Goed voor de balans en de motoriek;
  • Ondersteunt bij spelenderwijs leren. 


10 Speel ideeën met sensorische pittenzakjes:

1. Gooi spelletjes 

Overgooien, in een mand gooien, over een lijn gooien. Of in een richting gooien. Links, rechts, omhoog of omlaag. Een leuk spel om spelenderwijs het verschil tussen links / rechts en omhoog / omlaag te leren. 

Ook geschikt voor binnenshuis. Een bal stuitert, maar pittenzakjes niet. 

2. Gymspelletjes met pittenzakjes

Wil je op een druilerige dag in beweging komen? Ga samen 'gymen' met pittenzakjes. Gooi ze in een hoepel. Zigzag tussen de pittenzakjes. Spring óver de pittenzakjes. Spring óp de pittenzakjes. Deze speelzakjes brengen jullie in beweging. In mijn blog actieve binnenspelletjes lees je nog meer voorbeelden. 

3. Balanceren 

Een leuk spel voor peuters en kleuters. Leg de speelzakjes op je hoofd en loop ermee door de kamer. Of nóg uitdagender, leg een obstakel parcours af. Oudere kinderen kunnen ze laten balanceren op hun hand of voet. 

4. Kleuren leren met pittenzakjes

De regenboog pittenzakjes zijn perfect voor kleurherkenning. Combineer het met ander kleurrijk speelgoed om op kleur te sorteren. Heeft jouw kind meer uitdaging nodig qua kleurherkenning? Kies dan voor de pastel pittenzakjes. Met deze  pittenzakjes sets samen leert een kind bijvoorbeeld dat er lichtblauw en donkerblauw is. 

5. Torens bouwen

Bouw er torens met pittenzakjes. Stapelen met pittenzakjes vraagt om een andere vaardigheid dan stapelen met houten blokken. Goed voor de motoriek en het leren van evenwicht. 

6. Sensorisch spel met pittenzakjes

Ieder pittenzakje voelt anders aan of is gevuld met een ander materiaal. Hierdoor prikkelen ze zintuigen en dit brengt kinderen tot rust. Door te voelen aan sensorisch speelgoed, stopt het piekeren en kan een kind de prikkels van de dag verwerken. 

7. Fantasiespel

Een bedje voor de diertjes, een stoel voor de knuffel, een taartje voor in de speelkeuken of een autoweg voor de houten auto's. Kinderen bedenken vanalles met deze pittenzakjes. Het is speelgoed met open einde en kan daardoor in alles transformeren. 

8. De vloer is lava!

Favoriet bij ons in huis. De vloer is lava, dus je voeten mogen de grond niet raken. Gebruik meubels en ander speelgoed om van de ene kant van de kamer, naar de andere te komen. De pittenzakjes zijn hele goede stapstenen! 

9. Getal en letter herkenning

Spelenderwijs leren is enorm krachtig. En daar kun je pittenzakjes heel goed voor inzetten. Leg een aantal getallen of letters neer en vraag je kind het pittenzakje op de juiste letter/getal te leggen. Dit blijft beter plakken dan het alfabet opdreunen.

10. Leren tellen met pittenzakjes

Doe samen rekenspelletjes met pittenzakjes. Leg 2 pittenzakjes neer en vraag je kind er 1 weg te halen? Hoeveel liggen er dan nog? Pas de moeilijkheid aan, aan de kennis van jouw kind. 


Speelgoed dat meegroeit met jouw kind

Het magische aan deze sensorische pittenzakjes is dat het meegroeit met de ontwikkeling en interesses van jouw kind. Het speelgoed blijft hetzelfde. Alleen de manieren van spelen verandert. 

  • Een baby zal voornamelijk aan de speelzakjes voelen en ze optillen.
  • Een dreumes vindt het fantastisch om de pittenzakjes ergens in te doen om ze er vervolgens weer uit te halen.
  • Peuters zijn dol op gooi- en balanceerspelletjes. En het stimuleert het spelenderwijs leren van kleuren. 
  • Kleuters spelen nóg meer spellen met de pittenzakjes, maar er komt ook al wat rollenspel bij kijken. Bedjes voor de diertjes, stapstenen om overheen te lopen, taartjes voor in het speelkeukentje. 
  • Kinderen boven de 4 jaar gebruiken de pittenzakjes om te leren tellen, kleurherkenning, 'de vloer is lava', tijdens gymlessen en nog steeds eindeloos veel gooispelletjes.

Dát is de kracht deze fantasierijke pittenzakjes. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden en ze belanden niet na een paar weken op zolder. 

Terug naar blog

Meer inspiratie nodig?

+35 ideeën met pittenzakjes