Waar kun je op letten als je pittenzakjes gaat kopen?

Pittenzakjes met natuurlijke vulling

Pittenzakjes zijn fantastisch om mee te spelen. Ga je pittenzakjes kopen? Dan zijn dit een aantal dingen waar je op kunt letten:

Van welk materiaal zijn de pittenzakjes gemaakt?

Er bestaan pittenzakjes in allerlei soorten en maten. Je kunt kiezen voor pittenzakjes die allemaal gemaakt zijn van een stof met dezelfde textuur. Maar wil je een extra sensorisch effect hebben dan is het verstandig om pittenzakjes te kiezen die gemaakt zijn van van verschillende stoffen met afwisselende texturen. Denk bijvoorbeeld aan een pittenzakjes van ribstof, een wafelstof, glad katoen en een teddy stof. Ieder pittenzakje voelt dan anders aan. 

De verschillende texturen maken de pittenzakjes nóg interessanter voor jonge kinderen. Door te voelen ontdekken zij het verschil tussen een gladde stof en een geribbelde stof. En dat een teddy stof toch heel anders aanvoelt dan de wafeltjes stof. Sensorisch spel stimuleert de zintuigen en die zijn bij een kind nog volop in ontwikkeling. 

regenboog pittenzakjes 6 stuks

Kleur herkenning en kleur sorteren met pittenzakjes

Koop je een set pittenzakjes in de kleuren van de regenboog? Dan stimuleert dat de ontwikkeling van kleurherkenning en sorteren op kleur. Gebruik vellen papier in dezelfde kleuren en sorteer samen kleur bij kleur. Of benoem simpelweg de kleuren bij naam zodra je kind daar interesse in krijgt. 

Is je kind toe aan meer uitdaging qua kleurherkenning? Dan zijn pastelkleurige pittenzakjes een goed idee. Hiermee leert een kind dat een kleur verschillende kleurtonen kan hebben. Zo bestaat er blauw, maar ook lichtblauw. 

Waar zijn de pittenzakjes mee gevuld?

Pittenzakjes zijn er niet alleen in verschillende kleuren, stoffen en prints. Maar er is ook keuze uit verschillende vullingen. Pittenzakjes kunnen gevuld worden met een natuurlijke of synthetische vulling. Maar wat is het verschil? 

Pittenzakjes met synthetische vulling

Zijn ze gevuld met een synthetisch materiaal dan is dat vaak kunststof granulaat. Dit is een kleine plastic korrel. Dit is een niet natuurlijk materiaal dat uitgewassen kan worden.

Pittenzakjes met natuurlijke vulling

Pittenzakjes kunnen ook gevuld worden met een natuurlijke vulling. Hier is een onderscheid in wasbare en niet wasbare vullingen.

Niet wasbare vullingen zijn:

  • Zand
  • Rijst
  • Mais
  • Linzen
  • Spliterwten
  • Bonen

Wasbare vullingen (mits op een juiste manier gewassen) zijn:

  • Kersenpitten
  • Druivenpitten

Wil je de pittenzakjes uit kunnen wassen dan is een wasbare variant een goed idee. De meest duurzame en milieuvriendelijke keuze zijn pittenzakjes gevuld met kersen- of druivenpitten. Uitwasbaar én natuurlijk. 

Pittenzakjes met natuurlijke vulling

Zijn de pittenzakjes voorzien van een CE-markering?

Al het speelgoed in de EU moet voorzien zijn van een CE-markering. De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen. Denk bijvoorbeeld aan brandveiligheid. Helaas hebben niet alle pittenzakjes een CE-markering. Staat dit niet bij het product vermeld? Vraag het dan even na bij de verkoper. 

Hoeveel pittenzakjes heb je nodig?

Vanaf 6 pittenzakjes heb je fijn aantal om spelletjes mee te spelen. Maar een baby die heeft vaak al genoeg aan 3 stuks. Ik heb ook een uitgebreide blog geschreven over pittenzakjes voor een baby. Zelf hebben wij inmiddels een collectie van 12 pittenzakjes. Zo kunnen we een nóg langer voetenpad maken. Nóg meer gooispelletjes doen en we kunnen nóg meer bedjes maken voor onze speelgoed diertjes. Mijn tip. Start met een set van 6 pittenzakjes en breid je collectie later uit voor nog meer speelplezier.

Pittenzakjes voor baby

Vanaf welke leeftijd zijn pittenzakjes geschikt?

Omdat pittenzakjes gevuld zijn met een fijne vulling adviseer ik om onder de 3 jaar enkel te spelen onder toezicht voor het geval er een pittenzakje opengaat. Ik adviseer de pittenzakjes voor kinderen tot +/- 7 jaar. Al krijg ik steeds meer berichten van ouders met kinderen die ouder zijn dan 7 en er nog eindeloos mee spelen. Op scholen gebruiken ze de pittenzakjes ook zeker nog op latere leeftijd nog tijdens spellen en gymlessen. 

pittenzakjes webshop

Ik maak al jarenlang pittenzakjes voor gezinnen, kinderopvang en scholen. Mijn pittenzakjes zijn voorzien van een CE-markering. Ze zijn gevuld met natuurlijke materialen die uitwasbaar zijn. In iedere set pittenzakjes zitten 3 verschillende vullingen en ze zijn gemaakt van verschillende stoffen. Hierdoor voelt ieder pittenzakje anders aan wat het sensorisch effect vergroot. 

Heb je nog vragen over de pittenzakjes? Stuur mij gerust een e-mail via patty@littlebotaniclabel.nl 

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar mijn pittenzakjes? 

Neem dan een kijkje bij mijn sensorische pittenzakjes.

Terug naar blog