Speelgoed rotatie: het speelgoed dat we níét roteren

Speelgoed-rotatie

In onze speelhoek passen wij speelgoed rotatie toe. Zo houden wij de speelhoek overzichtelijk en uitnodigend. Ik roteer regelmatig het speelgoed waar de kinderen niet mee spelen. Maar er zijn een paar speelgoeditems die zo geliefd zijn, dat ik ze niet roteer en die deel ik in deze blog.

Wat is speelgoed rotatie?

Speelgoed rotatie betekent dat je een gelimiteerd aantal speelgoed aanbiedt in de speelhoek of speelgoedkast. De rest berg je op buiten bereik van je kind(eren). Wanneer je kindje ergens niet meer mee speelt, roteer je dit voor ander speelgoed dat je opgeborgen hebt.

Hoe vaak roteer je het speelgoed?

Voor mij is dit afhankelijk van hoe fijn de kinderen nog in de speelhoek spelen en hoeveel we thuis zijn. In de zomer zijn we veel buiten en roteer ik het speelgoed pas na 4 weken. In de herfst- en wintermaanden zijn we veel binnen en dan roteer ik meestal iedere 2 weken.

Roteer je al het speelgoed?

Nee, ik berg alleen het speelgoed op waar ze niet meer mee spelen. Soms verlaat een speelgoed stuk na 2 weken alweer de speelgoedkast. Sommige items staan er jarenlang. Je hoeft dus niet iedere keer al het speelgoed te roteren. 

Speelgoed-rotatie-pittenzakjes

Speelgoed dat wij niet roteren

Wij hebben veel mooi en duurzaam speelgoed in huis. Een mix van speelgoed dat ik zelf maak en prachtige merken zoals Grapat, Grimms, Stapelstein en Connetix. Er zijn een paar speelgoeditems waar de kinderen niet op uitgekeken raken en die de speelhoek eigenlijk niet verlaten.

  1. Sensorische pittenzakjes – ik maakte ze 3 jaar geleden en sindsdien zijn ze een hit. Logisch dat dit ook het best verkochte speelgoed van mijn webshop is. Laatst stonden ze een weekje op zolder, maar binnen een paar dagen vroegen de kinderen erom en zo kwamen ze als snel weer in de speelhoek terecht.
  2. Schleich diertjes – de diertjes van het merk Schleich kocht ik 3 jaar geleden en de kinderen gebruiken ze voor rollenspel. Ze gaan ook regelmatig mee in bad en gebruiken ze in het kinetisch zand.
  3. Speelzijde – Mijn eerste speelzijdes verfde ik 2 jaar geleden en ook die zijn de speelhoek niet meer uitgegaan. Dit is in mijn ogen het mooiste open ended speelgoed dat er is. Ik schreef dan ook een blog over de talloze manieren om speelzijde te gebruiken. Eerst verfde ik speelzijde in een klein formaat (55x55cm) en later ook grotere (90x90cm) voor nog meer mogelijkheden.
    Speelgoed-rotatie-balansbord-matras
  4. WeRock balansbord – Chloe kreeg voor haar 2de verjaardag een houten balansbord. Onlangs vierden wij haar 4de verjaardag. Al 2 jaar staat deze in de speelhoek. Het balansbord gebruiken wij in een parcours. Als brug van de bank naar de salontafel. Of het is een glijbaan van de salontafel af. Sinds ik een balansbord matras maakte gebruiken de kinderen het nog meer voor rollenspel of om een boekje te lezen.
  5. Dokterssetje – het dokterssetje kregen wij cadeau toen Olivia 2 jaar geleden werd geboren. Ik kan mij geen mamadag of weekend herinneren dat ik geen patiënt was.
  6. Stapelstein – Vanaf Sinterklaas ‘21 verreiken de Stapelsteins onze speelhoek. En wij vinden ze al 1,5 jaar fantastisch! Overigens zijn alle kinderen die hier komen spelen direct fan van dit prachtige open ended speelgoed.
  7. Connetix – last but not least. Ook deze zijn met Sinterklaas ’21 in onze speelhoek terecht gekomen en daar wordt eindeloos mee gebouwd. Onze kinderen bouwen niet met blokken, maar wél met deze magnetische tegels. 1,5 jaar lang elke dag weer.

Dit zijn de geliefde speelgoeditems die een vaste plek in onze speelhoek hebben. Al deze items vind je terug in mijn blog: onze top 10 open einde speelgoed. Wel wissel ik de manier van aanbieden. De ene keer liggen alle kleuren en maten speelzijdes in een grote mand. En een andere keer kies ik voor een klein mandje met alleen de kleine speelzijdes. Soms ligt de ballenbaan van connetix beneden ter aanvulling en een andere keer alleen de basisset.

Ik ben benieuwd. Roteer jij speelgoed en hebben jullie ook speelgoed dat lang in de speelhoek staat?

Terug naar blog