Wat zijn de voordelen van open ended speelgoed?

Open ended speelgoed laat de nieuwsgierigheid van kinderen het spel leiden. Het heeft geen handleiding, geen opgelegd patroon en er is geen standaard uitkomst. Kinderen krijgen de ruimte om hun eigen verbeelding te volgen en er is geen goed of fout. En juist daarom heeft open einde speelgoed zoveel voordelen.

In mijn blog 'wat is open ended speelgoed?' vind je een uitgebreide uitleg wat open einde speelgoed precies inhoudt. 

Open einde speelgoed stimuleert de verbeelding van je kind. Dit prikkelt hun creativiteit en intelligentie. Zij mogen immers bepalen hoe ze het spel spelen en er zijn geen grenzen (behalve degene die jij als ouder oplegt).

Ik zie dat open einde spel vaak leidt tot 'doen alsof'. Zo maken ze met houten ballen en bakjes bijvoorbeeld ijsjes. Dit vraagt om empathie, samenwerken (als je kindje samenspeelt of met jou) en oplossingsgericht denken. 'Doen alsof' helpt ook enorm in het ontwikkelen van zelfregulatie. 

Wat is zelfregulatie? 
Zelfregulatie is het vermogen om emoties en gedrag te beheersen en impulsen te weerstaan. Jonge kinderen moeten dit nog leren. Daarom kan je kind (voor jou) vanuit het niets heel boos of verdrietig worden, maar jouw kindje heeft gewoon nog niet geleerd hoe het om moet gaan met die emoties of impulsen.

Je kind leert zelfregulatie bijvoorbeeld door het spelen van rollenspel. De pop heeft bijvoorbeeld honger en is verdrietig. Je kind troost de pop en maakt een flesje klaar. Dit is een hele mooie manier om leren om te gaan met emoties en wat te doen bij bepaalde emoties. 

Open ended speelgoed onderling combineren
Omdat dit type speelgoed geen vaste handleiding heeft, kun je het onderling ook heel goed combineren. Zo gebruiken wij onze sensorische zakjes altijd om een hut te bouwen met de speelzijdes. En is ons balansbord een brug voor de auto's. Met de speelzijdes maken we speelcadeautjes met ballen en diertjes. En met de sensorische zakjes leren we doelgericht gooien in ringen gemaakt van onze houten regenboog. 

speelzijde cadeaupapier

De voordelen van open ended speelgoed op een rij:

  • Stimuleert de verbeelding;
  • Prikkelt de creativiteit en intelligentie;
  • Verbetert empathie en samenwerking; 
  • Stimuleert het oplossingsgericht denken;
  • Verbetert de zelfregulatie;
  • Speelgoed onderling gemakkelijk te combineren;
  • Speelgoed is op 101 manieren in te zetten.

Ben je nog niet bekend met open einde speelgoed, dan is het een goed idee om te starten met iets 'simpels'. Speelgoed waar je zelf ook graag mee wilt spelen. Zoals bijvoorbeeld houten blokken waar je eindeloos veel creaties mee kunt maken. Of auto's en een mandje met verschillende (houten) diertjes. Meer tips nodig om te spelen met open einde speelgoed? Lees dan mijn andere blogs

Terug naar blog