10x spelen met speelzijde voor baby's

Regelmatig krijg ik de vraag of speelzijde leuk is voor baby’s. En daar kan ik volmondig ‘ja’ op antwoorden. Hier in huis is speelzijde het meest gebruikte speelgoed. Niet alleen door de baby, maar ook door de dreumes en peuter. Vandaag deel ik 10 activiteiten met speelzijde voor baby's.

Vanaf wanneer kun je een baby met speelzijde laten spelen?
Rond de 3 maanden zul je merken dat jouw kleintje zich steeds meer bewust wordt van de wereld om zich heen. Ze willen van alles in hun mond stoppen en gaan dingen vastgrijpen en bewegen. Dat is een mooi moment om speelzijde te introduceren. Zoals met al het speelgoed is het advies om speelzijde alleen aan te bieden onder toezicht. 

speelzijde aan bijtring

10x spelen met speelzijde voor baby's

 1. Speelzijde los aanbieden
  Speelzijde voelt super zacht aan en glanst mooi in het licht. Voor baby's is alles in deze wereld nieuw dus iets dat heel zacht voelt is fascinerend voor ze. 
 2. Speelzijde aan een bijtring of -speelgoed knopen
  Baby’s ontdekken de wereld met hun mond en daarom is het leuk om de speelzijde aan een bijtring of -speelgoed te knopen. Als je kindje de bijtring naar zijn/haar mond brengt dan zwiert de speelzijde er achteraan. Dit is reuze interessant voor een kleintje!
 3. Knopen in een speelzijde leggen
  Verschillende texturen zijn extra interessant voor baby's. Zij ervaren voor het eerst het verschil tussen hard & zacht, warm & koud, etc. Leg eens paar knopen in een speelzijde. Je kindje kan het verschil ontdekken tussen het zachte van de speelzijde en het harde van de knoop.
 4. Meerdere speelzijdes aan één bijtring knopen
  Knoop 2 of 3 verschillende kleuren speelzijde aan één bijtring. De contrasten tussen de kleuren zijn ook een bijzondere waarneming voor jouw kleintje. Dit belooft veel zwier en zwaai plezier!
 5. Aan babygym of speelboog knopen
  Knoop verschillende speelzijdes aan een babygym of speelboog en leg je kindje eronder. Plezier gegarandeerd. Aan de speelzijdes trekken, met je vingers er doorheen woelen of met je voeten de speelzijdes laten bewegen.
 6. Speelzijdes in een open bal stoppen
  Speelzijdes ergens uittrekken is vaak een groot succes! Je hebt voor baby’s vaak plastic of natuurrubberen ballen met openingen. Stop daar eens een speelzijde in. De bal is daardoor weer super interessant!
 7. Stop ze in een tissue box
  Zodra je kindje zittend kan spelen, dan kun je de speelzijdes in een tissue box stoppen. Op het begin zal je kindje ze er alleen uithalen, maar op den duur zal hij/zij ook leren om ze terug te stoppen.
  Mandje met speelzijdes
 8. Speelzijde in een mandje
  Dit is ook een hele leuke activiteit voor tummytime. Leg een mandje met een laag opstaand randje met speelzijdes voor je kindje neer. Er is iets met mandjes waar spulletjes in zitten. Hier zijn ze er vaak lang zoet mee.
 9. Kiekeboe!
  Uuuuuren heb ik kiekeboe gespeeld met de speelzijdes. Mezelf verstoppen of de baby verstoppen. De kinderen zijn nu 1,5 en 3,5 jaar oud en nog steeds spelen we heel veel kiekeboe.
 10. Iets onder speelzijde verstoppen
  Baby’s krijgen een fase waarbij ze alles willen verstoppen. En speelzijde is daarvoor perfect. Doordat het een klein beetje doorschijnt maakt het het spel makkelijker. Laat je kindje iets verstoppen of verstop zelf het favoriete speelgoed eronder.

rode speelzijde

Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar ik denk dat dit genoeg voorbeelden zijn om mee aan de gang te gaan. Als je iedere activiteit 2 weken lang zou laten staan/liggen dan ben je al voor 20 weken voorzien van spelideeën met speelzijde voor baby's. Is je kindje al wat ouder? Lees dan ook mijn blog 20+ activiteiten met speelzijde.  

Ik verf alle speelzijdes met de hand in alle kleuren van de regenboog. Je kunt ook een prachtige set kopen met alle 6 de kleuren. Hier vind je alle speelzijdes in mijn webshop. 

Terug naar blog