Hoe was je speelzijde?

Zijde is prachtig speelgoed. Het is super glad en glijdt daardoor moeiteloos door kleine kinderhandjes. En daarnaast heeft het een prachtige glans. Die 'zijdezachte glans' is minder zichtbaar als je de speelzijde wast door de kreukels. Gezien het kinderspeelgoed is wil je het zo nu en dan wel wassen. Sommigen mensen vinden het spannend om zijde te wassen, maar eigenlijk is het vrij simpel klusje.

Dus hoe was je speelzijde en zorg je dat het weer zijn oorspronkelijke glans krijgt?

Manier 1 - na het wassen direct droogstrijken

De speelzijdes worden met de hand geverfd met een natuurlijke verf. De kleuren kunnen tijdens het wassen licht afgeven. Was kleuren daarom afzonderlijk van elkaar met de hand.

  • Neem een kleine teil/wasbak en gebruik een klein beetje wasmiddel voor de fijne was.
  • Was de speelzijde, spoel goed uit en knijp (niet wringen) het meeste water eruit.
  • Verwarm je strijkijzer op de laagste of zijde stand.
  • Strijk je natte speelzijde droog en de oorspronkelijke glans is direct terug.

 Speelzijde regenboog

Manier 2 - eerst drogen, later strijken

Voor het wassen geldt hetzelfde. Was de kleuren apart van elkaar om het afgeven van kleuren te voorkomen. Was de speelzijdes met de hand.

  • Neem een kleine teil/wasbak en gebruik een klein beetje wasmiddel voor de fijne was.
  • Was de speelzijde, spoel goed uit en knijp (niet wringen) het meeste water eruit.
  • Hang op en laat ze drogen. Hang ze niet dubbelgevouwen op.
  • Wanneer je tijd hebt om te strijken verwarm je je strijkijzer op de laagste of zijde stand. Spray je een beetje water op de speelzijdes en strijk vervolgens droog om de oorspronkelijke glans terug te krijgen.

 Speelzijde wassen

Speelzijde wassen is een klusje dat ik en de peuter heel leuk vinden om samen te doen. Zij mag met water en sop spelen en ik heb weer frisgewassen speelzijdes. Win-win situatie!

Ik koop enkel natuurwitte, ongeverfde en ongebleekte zijde in. Deze bevatten (zoals alle stoffen op mijn webshop een Oekotex-keurmerk. Om dit keurmerk te gebruiken dient een bedrijf aan te tonen dat er geen milieuvervuilende hulp- of verfstoffen gebruikt worden, dat het energiegebruik optimaal is en afvalwater en uitstoot goed verwerkt worden. Ook mag er geen sprake zijn van kinderarbeid, geen stof- en geluidsoverlast veroorzaakt worden en moeten medewerkers een veilige werkplek hebben.

 De speelzijdes verf ik vervolgens met de hand en zijn verkrijgbaar in 6 verschillende kleuren: rood, oranje, geel, groen, paars en blauw. Je kunt ze los bestellen of de complete regenboog set die iets voordeliger is dan wanneer je ze los aanschaft. 

Maak van het wassen een feestje! Veel plezier!

Terug naar blog