Hoe kies je een duurzaam kerstcadeau voor een kind?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker nu grondstoffen schaarser worden. Maar wat betekent duurzaam eigenlijk? Als je dit googelt vind je het volgende:

Duurzaam betekent onder meer ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast’, ‘relatief milieuvriendelijk’, ‘grondstof besparend’.

Dat maakt dat je op heel veel manieren een duurzame keuze kunt maken als je dit jaar opzoek gaat naar een kerstcadeau voor je kind. Hierbij mijn tips voor een duurzaam kerstcadeau.

Kies speelgoed dat lang meegaat

Kies een item dat van degelijk materiaal gemaakt is en wat dus een lange tijd (+ 10 jaar) meegaat. Dat betekent dat zolang jouw kindje ermee speelt het waarschijnlijk niet kapot gaat. En wanneer jouw kindje eruit gegroeid is, kun je het nog doorgeven of verkopen aan een ander kind. Duurzaam omdat het product niet opnieuw geproduceerd hoeft te worden, maar er wel meerdere kinderen mee kunnen spelen.

Speelgoed kan ook lang meegaan, omdat het meegroeit met je kindje. Soms heb je kant-en-klaar speelgoed. Je klikt op een knopje en er gaan lampjes knipperen en er spelen muziekjes af. Maar meer kan je kindje er niet mee doen. Grote kans dat je kindje hier snel op uitgekeken raakt of eruit groeit. De mogelijkheden zijn namelijk beperkt. Kies liever voor speelgoed dat met je kind meegroeit, zoals bijvoorbeeld open ended speelgoed. Dit is speelgoed waar ruimte is voor de fantasie van je kind. Zoals speelzijde, een wobbel, beanbags, houten blokken, etc.

Of kies speelgoed dat milieuvriendelijk geproduceerd wordt

Waar is het speelgoed van gemaakt? Plastic is over het algemeen niet erg milieuvriendelijk. Maar tegenwoordig komen er steeds meer alternatieven voor plastic. Of is het plastic zoals Lego of Duplo. Als je dat van je eigen jeugd hebt bewaard dan ziet dat er nu nog super goed uit. Maar een prulletje van de Action is weer een ander verhaal. Ook de vraag naar speelgoed van hout groeit, maar wát voor hout wordt er dan gebruikt? Je hebt tegenwoordig heel veel merken die houtenspeelgoed produceren en zich inzetten voor het behoud van bossen. Check eens de website van de producent. Als ze hart voor het milieu hebben, dan vermelden zij dit zeker bij hun producten.  

Waar wordt het speelgoed geproduceerd?

Veel speelgoed wordt geïmporteerd van buiten Europa en dit is erg belastend voor het milieu. Geef de voorkeur aan speelgoed dat binnen Europa of nog beter in Nederland geproduceerd wordt. Hoe kleiner de afstand, hoe vriendelijker voor het milieu.

Koop lokaal

Als je speelgoed hebt gevonden dat perfect zou zijn voor jouw kind. Ga dan na of iemand uit de omgeving dit verkoopt. Er zijn tegenwoordig heel veel webshops en kleinere speelgoedwinkels. Dit kost misschien wat meer tijd, maar je doet er het milieu en een kleine ondernemer heel veel plezier mee. En als je het zelf ophaalt hoeven de postbezorgers ook weer een keer minder langs jouw huis.

Of koop tweedehands
Ook dit kost misschien wat meer tijd, maar je krijgt zoveel meer waar voor je geld. Voor Sinterklaas of Kerstmis krijgen onze kinderen altijd een paar tweedehands cadeautjes. Ik vind het ook leuk om Marktplaats of Vinted in de gaten te houden voor spullen die mijn kinderen nodig hebben. Zo koop ik veel kleding en speelgoed via deze websites. Als ik iets specifieks op het oog heb dan maak ik een zoekmelding aan op Marktplaats. Zo krijg ik een melding als iemand in de buurt een advertentie met mijn zoekwoord plaatst. Zo wilde ik heel graag een Ikea keuken kopen en verven. Maar i.p.v. een nieuwe te kopen, zocht ik op Marktplaats naar een betaalbare tweedehandse. Mijn dochter kreeg een super mooi keukentje voor één derde van de winkelprijs. Vergeet ook de Kringloop niet. Ook daar kun je hele mooie kringloopgelukjes vinden.

Of koop een speelgoedloos cadeau

Speelgoedloos cadeau? Volgens mij is iedere ouder het eens dat hun kinderen teveel speelgoed hebben. Dus koop iets dat je kindje nodig heeft, maar dat geen speelgoed is? Zo krijgen ze bij ons weleens een nieuwe pyjama, een prachtig leesboek of regenlaarzen voor kerst. Geloof mij, de kinderen zijn hier net zo blij mee. En dit verdwijnt niet in de stapelspeelgoed die ze al hebben.

Nu kun je een cadeau kiezen wat aan al deze voorwaarden voldoet. Maar wanneer je rekening houdt met één van deze duurzame keuzes, dan wordt de wereld al een stukje schoner. Een betere wereld begint bij jezelf en neem kleine stapjes.

Op mijn webshop verkoop ik handgemaakt open ended speelgoed. De spullen die ik daarvoor nodig heb koop ik het liefst in de Benelux. Ik maak speelgoed waar kinderen jarenlang mee spelen, zoals bijvoorbeeld de leuke sensorische beanbags. Die hebben echt talloze mogelijkheden.
Daarnaast zijn ze in Nederland gemaakt, gevuld met natuurlijke materialen en van stof met een milieuvriendelijk keurmerk. Door de talloze manieren om ze te gebruiken groeien ze ook mee met je kindje. Check, check, dubbelcheck! Een perfect duurzaam kerstcadeau voor je kind.

Terug naar blog